Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Αμοργός: Στη μέση του "Απέραντου Γαλάζιου"

Αν είστε λάτρης του κυκλαδίτικου τοπίου, του βράχου και του βαθύ μπλε, αν προτιμάτε μπάνιο σε ανοργάνωτες παραλίες, καταδύσεις σε παγωμένα νερά, νύχτες βγαλμένες από παλιά ελληνική ταινία, αν αγαπάτε την απλότητα και σας γοητεύει το άγριο τοπίο και κατεβάζετε ρακόμελα για πλάκα, αν στις καλοκαιρινές σας διακοπές ψάχνετε το ζεστό χαμόγελο των ντόπιων τότε είστε στο σωστό μέρος! 


Καλωσήλθατε στην Αμοργό του απέραντου γαλάζιου, της μοναδικής ενέργειας και των συγκινήσεων!!!

Παραλίες

Όποιος επισκεφθεί την Αμοργό γοητεύεται! Στις παραλίες του νησιού βγάζουμε (μεταφορικά) το καπέλο για τα πεντακάθαρα, παγωμένα νερά, την έλλειψη οργάνωσης και τον εντυπωσιακό (άνω των προσδοκιών ) βυθό!


Η πιο διάσημη παραλία είναι η Αγία Άννα, αφού εκεί γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία Το Απέραντο Γαλάζιο του Μπεσόν... Για όσους έχουν δει την ταινία, δεν χρειάζονται περιγραφές για τους υπόλοιπους απλά αυτό: Αν βρεθείς σε αυτό το μέρος είσαι στη μέση του ΑΠΕΡΑΝΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ!!!





Απέραντο Γαλάζιο

Αδερφάκι της Αγίας Άννας είναι η παραλία του Μούρου, ένας μικρός κολπίσκος με ψιλή άμμο και βοτσαλάκι, κρυστάλλινα νερά και απίστευτο βυθό... Μάσκα οπωσδήποτε! Επίσης στην Αγία Άννα φημολογείται ότι η ορατότητα φθάνει μέχρι τα 60 μέτρα!!! Για τους φίλους των καταδύσεων η Άνοιξη έχει περισσότερα χρώματα καί στο βυθό της Αμοργού σε σχέση με το καλοκαίρι, από έντονο πορτοκαλί, μέχρι μοβ και κίτρινο των κοραλλιών.


Η Αμοργός όπως και η Ζάκυνθος έχει το δικό της ναυάγιο. Το πλοίο Ολυμπια λεηλατήθηκε από τους πειρατές και κατέληξε σε έναν όρμο όπου σώζεται ως σήμερα και χρησιμοποιήθηκε επίσης στα γυρίσματα του Απέραντου γαλάζιου.

Το ναυάγιο της Αμοργού


Αν πάντως μείνετε στην Αιγιάλη, στο camping της Αμοργού, θα τιμήσετε την ομώνυμη παραλία που ενδείκνυται για ρακέτες και γνωριμίες, την Λεβρωσσό λίγο πιο πέρα (παραλία γυμνιστών) και την Ψιλή Άμμο. Μπορείτε να πάτε και με καραβάκι από το λιμάνι. Φυσικά θα χαλαρώσετε το απόγευμα στο διάσημο Q, το εναλλακτικό bar μπροστά από το camping, κλασσική αξία για το νησί! Πολλοί υποστηρίζουν ότι "αν δεν επισκεφθείς το Q έχεις δει τη μισή Αμοργό". Συνήθως εννοούν βράδυ στο Q αλλά όλες οι ώρες έχουν τη χάρη τους!


Κοντά στην Αιγιάλη είναι και η παραλία Άγιος Παύλος, μια νησίδα με βοτσαλάκι που χωρίζει δυο παραλίες. Είναι περισσότερο απομονωμένη και ενδείκνυται για ηρεμία και χαλάρωση. Από εκεί μπορείτε να περάσετε στο απέναντι νησάκι, τη Νικουριά.

Πάντως αν γενικότερα ανήκετε στους fans της ομπρέλας, ξαπλώστρας & beach bar, απλά διαλέξτε ένα νησί που να ενδείκνυται περισσότερο για τέτοια φάση. Η αγαπημένη ομορφιά της Αμοργού είναι η άγρια, η φυσική, η επιβλητική. Οι περισσότερες παραλίες είναι μικρές ανάμεσα σε απόκρυμνα βράχια, με σχετικά δύσκολη πρόσβαση (κατάβαση), πράγμα που σημαίνει ότι καλύτερα να μην ξεχάσετε στο αυτοκίνητο σύνεργα μπάνιου γιατί άντε να βρείτε κουράγιο να ξανανέβετε στο επίπεδο του δρόμου μέσα στο λιοπύρι...

Υπάρχουν και άλλες παραλίες που αξίζουν αλλά δεν είναι προσβάσιμες χωρίς φουσκωτό ή ιστιοπλοϊκό. Η Μικρή Βλυχάδα, Άγιοι Σαράντα έχουν πεντακάθαρα νερά και αν είστε από τους τυχερούς που αναφέραμε, ίσως τις απολαύσετε χωρίς την παρουσία κόσμου, μια παραλία μόνο για εσάς!!!

Χώρα

Γραφικό Σοκάκι στη Χώρα της ΑμοργούΗ Χώρα της Αμοργού είναι από τις πιο γραφικές χώρες τω Κυκλάδων, σε υψόμετρο, αρκετές φορές με κλίμα εντελώς διαφορετικό από αυτό του υπόλοιπου νησιού, γι αυτό φροντίστε να έχετε και ένα μακρυμάνικο καλού κακού ή καλύτερα μπουφάν... Επίσης την πιάνει πολύ ο αέρας! Η θέα από τη χώρα είναι καταπληκτική, το Ενετικό Κάστρο σας μεταφέρει σε εποχές ρομαντισμού, ενώ οι βόλτες στα στενάκια της θα σας μείνουν αξέχαστες. Τα καφέ της χώρας είναι νησιώτικα και υπέροχα και με πλούσιο πρωινό, ενώ υπάρχουν και ενδιαφέροντα εστιατόρια! Υπάρχουν μαγαζιά που λειτουργούν καί ως καφέ καί ως μπαράκια όπως το Γιασεμί με τα χαριτωμένα γατάκια του και το άρωμα.. γιασεμιού του, το Bayoko και ο Ζυγός! Το Γιασεμί έχει ταρατσάκι, όπου μπορείς να λιαστείς μέχρι και να απολαύσεις την πανσέληνο (λ'ενε ότι είναι τέλεια από εκεί) ή και να ακούσεις ζωντανή μουσική ενίοτε!

Γραφικό Σοκάκι στη Χώρα της Αμοργού
Αιγιάλη


Η Αιγιάλη είναι σημείο συνάντησης της Αμοργού! Διάσημο το καφενείο «Αμόργιαλος»: για καφέ, για ποικιλία, για ψημένη ρακή, παρεϊστικη διάθεση και έντεχνη μουσική. Ένα από τα πιο παραδοσιακά μαγαζιά για φαγητό στο νησί είναι το «Λιμάνι τη κυρά Κατίνας» στην Αιγιάλη, με καταπληκτικές γεύσεις, χαμηλές τιμές και φιλική εξυπηρέτηση. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι κάτι απογεύματα με ρακόμελα και "ρακόμηλα" στην Αιγιάλη, στα μαγαζάκια πάνω στο κύμα, μένουν ανεξίτηλα ακόμη και μετά από χρόνια...

Χωριά


Το νησί της Αμοργού πέρα από τα Κατάπολα και το εναλλακτικό λιμάνι της Αιγιάλης αλλά και τη Χώρα διαθέτει και τα Θολάρια και τη Λαγκάδα που βρίσκονται πάνω από την Αιγιάλη (αλλά δεν πας με τα πόδια) και μακρύτερα από τα Κατάπολα και θα είναι ασυγχώρητη παράλειψη να μην τα επισκεφθείτε! Στα χωριά είναι ακόμα ευκολότερο να γνωρίσετε τους Αμοργιανούς, ανθρώπους χαμογελαστούς, ανοιχτόκαρδους και με ωραίες ιστορίες! Η θέα εκπλητική, το φαγοπότι και η περιπλάνηση στα στενάκια και τα καλντερίμια μοναδικά!
Χωριό Θολάρια στην Αμοργό


Διασκέδαση

Πολύ εύκολα θα πετύχετε και κάποιο live με παραδοσιακή μουσική κάποιο βράδυ στα Θολάρια ή και αλλού... Οι μουσικοί παίζουν σχεδόν στα σοκάκια των χωριών παραδοσιακή μουσική, χωρίς μικρόφωνα, σαν σε παλιά ταινία, όλος ο κόσμος γίνεται μια παρέα και τραγουδάει, τα ρακόμελα και οι ψημένες ρακές δίνουν και παίρνουν κι εσύ νιώθεις απλά ευτυχισμένος που το ζεις!
Και αφού τελειώσει όλο αυτό το υπέροχο σκηνικό, κάντε κουράγιο γιατί έχει και συνέχεια στο Q ή στην παραλία της Αιγιάλης με κιθάρες και μπύρες...

Φαγητό

Τα κατσίκια ελευθέρας βοσκής είναι διάσημα γι αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε Αμοργιανό Κατσικάκι μαγειρεμένο σε όλες τις μορφές, κυρίως «πατατάτο», δηλαδή κατσίκι με πατάτες (παραδοσιακό πιάτο Αμοργού) ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, ξυνομυζήθρα, πίτες, φάβα.
Για τους λάτρεις των θαλασσινών, οι μακαρονάδες του ψαρά είναι φρέσκες, λαχταριστές και άκρως καλοκαιρινές...

Μικρές συμβουλές 


Το Μοναστήρι της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσει κανείς. ΚΑΝΕΙΣ όμως! Σφηνωμένο μέσα στο βουνό, 300μ. πάνω από τη θάλασσα, με 337 σκαλιά , ένα άσπρο ξωκλήσι που μαζί με τον απόκρημνο βράχο και το απέραντο γαλάζιο που απλώνεται στα πόδια του δημιουργεί ένα ειδυλλιακό σκηνικό και σου κόβει την ανάσα.

Θέα στο απέραντο γαλάζιο από την Παναγία Χοζοβιώτισσα
Ο Κρίκελος στην Αιγιάλη είναι το ψηλότερο βουνό της Αμοργού, σχεδόν χιλιόμετρο, και η θέα του ανατολικού Αιγαίου από εκεί είναι αντίστοιχου κάλλους. Τα ίδια ισχύουν και για το Βρούτσι (Καστρί)!!!

Θέα από το Καστρί
Στο ξωκλήσι του Σταυρού γίνεται τον Σεπτέμβριο ένα από τα πιο συναρπαστικά πανηγύρια. Αν βρεθείτε τότε στην Αμοργό ζητήστε πληροφορίες από τους ντόπιους.

Είναι προτιμότερο στην Αμοργό να έχετε αυτοκίνητο, θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα αφού το σχήμα του νησιού είναι μακρόστενο και οι αποστάσεις μεγάλες, ενώ η συγκοινωνία δεν βολεύει ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά θέλει τεράστια προσοχή γιατί οι δρόμοι είναι στενοί και από κάτω τους το χάος.

Να έχετε πάντα ανά χείρας τη φωτογραφική σας μηχανή και να τη διατηρείτε φορτισμένη προκειμένου να απαθανατίσετε τα τοπία της Αμοργού και να ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας μετά στην Ταξιδιωτική μας Κοινότητα ;)

Να επιστρέψετε με ψημένη ρακή από την Αμοργό για να σας μείνει η γεύση του νησιού όλο το Χειμώνα...

Ίσως σας ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά αλλά πιστέψτε με , δεν είναι... Η Αμοργός είναι το πιο ατμοσφαιρικό νησί που έχω ποτέ επισκεφθεί... 






Πηγή: community.pamediakopes.gr