Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Καϊμακτσαλάν: Όταν ο Θεός έχει κέφια



Το Καϊμακτσαλάν ή Καϊμάκι (2.524 μέτρα υψόμετρο), βρίσκεται στο Nομό Πέλλας και ουσιαστικά αποτελεί ένα τμήμα του ορεινού όγκου του Βόρα, του τρίτου υψηλότερου στην Ελλάδα.

Το τούρκικης προέλευσης όνομα σημαίνει «κλέφτης του αφρού», αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να το δικαιολογήσουν, ενδέχεται να σχετίζεται με τα χιόνια που καλύπτουν την περιοχή για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα κάθε χρόνο. Η σπάνια φυσική ομορφιά, η απίστευτη θέα που σε μέρες διαύγειας προσφέρει ορατότητα έως το Θερμαϊκό και τον Όλυμπο καθώς και η πλούσια σε δραστηριότητες και ιστορία περιοχή του Βόρα αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο. Να σημειωθεί πως στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν βρίσκεται η Βεγορίτιδα, μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση και βάθος λίμνες της Ελλάδας. Το Καϊμακτσαλάν αποτελεί τη «στέγη» του Νομού Πέλλας, και η κορυφογραμμή του οριοθετεί τα φυσικά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και FYROM.


Βόλτα στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο

Oι επισκέπτες, που επιλέγουν να μείνουν στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, μαγεύονται από τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με τα κεραμίδια, δείγματα της παραδοσιακής τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, κτισμένα από πελεκητή πέτρα. Με την δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρο Καϊμακτσαλάν, το χωριό μεταμορφώθηκε σε έναν κοσμικό οικισμό, ο οποίος θεωρείται ένας από τα ομορφότερους ορεινούς οικισμούς της  Ελλάδας, με παραδοσιακούς ξενώνες, εντυπωσιακές αναπαλαιωμένες κατοικίες, γραφικά μαγαζάκια και κυρίως νυχτερινά κέντρα, που υπόσχονται έντονες βραδιές στους εκδρομείς, που επιθυμούν διασκέδαση μέχρι πρωίας.


Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από κτηνοτρόφους και χτίστες από την Ήπειρο ενώ το 1992 χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός. Από το 1995 και μετά, οπότε οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, έχει μετατραπεί σε χειμερινό τουριστικό θέρετρο και πόλο έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών εξορμήσεων. Τα γραφικά πέτρινα σοκάκια του χωριού ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε άλλες εποχές ενώ ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παλιού Αγίου Αθανασίου είναι η εκκλησία της Aναλήψεως που κτίστηκε στα τέλη του 1700.

Η παραδοσιακή φιλοξενία και η τοπική γαστρονομία με τις ξεχωριστές γεύσεις της Μακεδονίας, πλούσιες σε τυροκομικά προϊόντα και ντόπια κρέατα, θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

Τι να δείτε στη γύρω περιοχή


Μόλις 10 χλμ. από τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν το οποίο άρχισε την λειτουργία του το 1995 και διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και μία θέα που κόβει την ανάσα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο από 2.050μ. – 2.480 μέτρα.

Οι εγκαταστάσεις του αρχίζουν από τα 2.050μ. όπου υπάρχει το καταφύγιο, σχολές σκι, χώροι στάθμευσης, πίστες αρχαρίων, εκδοτήρια και καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και καταλήγει στα 2.480 μέτρα όπου βρίσκεται ο σταθμός άφιξης του ψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδας.

Λάτρεις των χειμερινών σπορ, το προτιμούν για σκι αλλά και για πλήθος άλλων δραστηριοτήτων όπως Airboard Trail (ειδική πίστα για φουσκωτές σανίδες ειδικές για κίνηση πάνω στο χιόνι) και Snowboard (ειδικά διαμορφωμένη και περιφραγμένη πίστα) που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα – Καϊμάκτσαλαν απέχει 45 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας και παραμένει ανοικτό από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου. Είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού κατάλληλου για σκι.


Χιλιάδες χιονοδρόμοι επισκέπτονται το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν κάθε χρόνο ενώ εκεί γίνεται και η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας και των περισσότερων σχολών.

Οι πίστες του, φημισμένες για το μεγάλο πλάτος τους και τις ήπιες κλίσεις τους, ικανοποιούν όλα τα γούστα των χιονοδρόμων.

Και για όσους προτιμούν να απολαύσουν το χιονισμένο τοπίο με ένα καφέ, μία ζεστή σοκολάτα ή ένα ποτήρι κρασί, το Χιονοδρομικό Κέντρο, υποδέχεται τους επισκέπτες που επιθυμούν να χαλαρώσουν στο υπέροχο chalet του.

emeis.gr