Χίλια χρόνια μετά την ίδρυσή του, που γιορτάστηκε με επισημότητα το 2010, το Βιετνάμ έχει γίνει ένας εξαιρετικά ελκυστικός τουριστικός προορισμός στην Ασία που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.
Χώρα για πολλά χρόνια απομονωμένη και μυστηριώδης όπως και η γειτονική Καμπότζη, προκαλεί συνειρμικές αναφορές ρίγη συγκίνησης στους μεγαλύτερους που έχουν διαβάσει τον «Εραστή» της Μαργκερίτ Ντιράς (κυκλοφόρησε στα Ελληνικά το 1985 από τις Εκδόσεις Εξάντας) και θυμούνται τη γαλλική αποικιοκρατία και τον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ οι νεώτεροι γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για αυτή.
Πεδίο μαχών όπου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου έγιναν οι πιο σφοδρές και μακροχρόνιες ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Βορά και Νότου, τυπικά μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού του Βόρειου Βιετνάμ και της Δημοκρατίας του Βιετναμ (Νότιο Βιετνάμ) αλλά ουσιαστικά μεταξύ κομμουνιστικής Ανατολής και καπιταλιστικής Δύσης, το ενωμένο από το 1976 Βιετνάμ -οργανωμένο κατά τα πρότυπα άλλων κομμουνιστικών κρατών- ανθίζει και πάλι σήμερα.
![]() |
Η πλωτή αγορά Cai Rang στην πόλη Can Tho είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες στο Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ. |
Με ονειρεμένα resorts & spa και eco-chic ξενοδοχεία σε παραλίες μαγικές, αρώματα και γεύσεις μοναδικές -το φαγητό είναι εξαιρετικό παντού- πλωτές αγορές, περίτεχνες παγόδες και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς αλλά και μοντέρνα τέχνη που αναπτύσσεται συνεχώς, «περιπέτειες» σε πλωτά ποτάμια, λίμνες και μυθικά θαλάσσια περάσματα ανάμεσα σε νησάκια – βράχους, σε ορεινούς όγκους που χάνονται μέσα στην ομίχλη, φυτείες καουτσουκόδεντρων, τσαγιού, καφέ και δασωμένους λόφους, με μια θάλασσα από ορυζώνες και κυρίως με ένα λαό φιλόξενο και αισιόδοξο που αποφάσισε να ξεχάσει το σκοτεινό παρελθόν και να αξιοποιήσει ό,τι μπορεί να τον πάει μπροστά, το Βιετνάμ προσφέρει στον επισκέπτη μια τεράστια γκάμα από ιστορικά αξιοθέατα, θαλάσσιες δραστηριότητες, οικολογικό και εναλλακτικό τουρισμό, ορειβασία, σπηλαιολογία, έως και «επαναστατικό τουρισμό» στα βήματα του Χο Τσι Μινχ, που ξεκινάει από το Μαυσωλείο του μεγάλου ηγέτη στο Ανόι.
Πολλοί τουρίστες έρχονται στο Βιετνάμ για σέρφινγκ στις ακτές ΝαΤρανγκ (Nha Trang), ΝταΝαγκ (Da Nang) και ΦανΘιετ (Phan Thiet), για τρέκινγκ στα βουνά Φανξιπάν (Fanxipan), στα Κεντρικά Υψίπεδα και στα εθνικά πάρκα ΜπαΒι (Ba Vi) και ΜπαΜπε (Ba Be), με την πλούσια τροπική βλάστηση.
Για όσους πάλι θέλουν να γευτούν τη βιετναμέζικη λαϊκή παράδοση, τις καλύτερες ευκαιρίες προσφέρουν το φεστιβάλ ΦουΝταϊ (Phu Day) αρχές Απριλίου, οι αγώνες βουβαλιών ΝτοΣον (Do Son) στη ΧάιΦονγκ (Hai Phong), το φεστιβάλ χαρταετών στην επαρχία ΝιΤουάν (Ninh Thuan), οι παραστάσεις με τις κούκλες μέσα στο νερό και οι παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής στο Ανόϊ.
Η παλιά Σαϊγκόν, το σημερινό Χο Τσι Μινχ, είναι η μεγαλύτερη πόλη –και το μεγαλύτερο λιμάνι- της χώρας, πολύβουη, χαοτική, ρευστή, εξωτική και τριτοκοσμική ταυτόχρονα, όμως ίσως για όλα αυτά μαζί και εξαιρετικά γοητευτική.
Το Ανόι πάλι είναι μια πρωτεύουσα μοναδική. Μπορεί να ακούγεται ως κλισέ όμως πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει άλλη σαν κι αυτή. Χτισμένο γύρω από τη λίμνη Χοαν Κιεμ -όπου λίγο μετά την αυγή οι Βιετναμέζοι παίζουν μπάντμιντον, κάνουν τάι τσι ή απλά απολαμβάνουν τον περίπατό τους στο πάρκο- με μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική – χαρμάνι επιδράσεων γαλλικών, ρωσικών και κινέζικων, το Ανόι ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τον μοντερνισμό.
Μην παραλείψετε τη βόλτα στο παλιό εμπορικό κέντρο με τα τριάντα έξι δρομάκια-το κάθε ένα αφιερωμένο σε μια διαφορετική συντεχνία- που λειτουργεί από τον 11 αιώνα.
Και αν αναζητάτε λίγη γαλήνη επισκεφθείτε οπωσδήποτε το ΒαΜιεου (Van Mieu), τον Ναό της Λογοτεχνίας και το Κουοκ Του Τζιαμ (Quoc Tu Giam), το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Ασίας που άρχισε να λειτουργεί το 1076 με σπούδαστές τους γόνους της αριστοκρατίας και των μανταρίνων. Πίσω από τους ψηλούς πέτρινους τοίχους του, ανάμεσα σε αρχαία φραντζιπάνια και λιμνούλες με άνθη λωτού κρύβεται ένα ιερό αφιερωμένο στο Κομφούκιο και μερικοί από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς θησαυρούς του Βιετνάμ.
Πληροφορίες για το Βιετνάμ θα βρείτε στη διεύθυνση: www.vietnamonline.com
Δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό ένθετο των Νέων, Σάββατο 03.12.2011
Πηγή: kikitriantafylli.wordpress.com